A jól kiválasztott gardróbszekrény megoldás a ruhák rendezett tárolására, jól használható és a lakás, a szoba meghatározó bútordarabja lesz, ezért a gardrób megvásárlása előtt érdemes néhány dolgot átgondolni, nehogy később a szekrény megvásárlása után verjük a fejünket a falba.
Egy rövid listát állítottunk össze a gardróbszekrény vásárlásának megkönnyítésére.

  1. gardróbszekrény méret
  2. gardrób nyitás típusa
  3. gardróbszekrény felépítése
  4. belső elrendezése
  5. gardróbszekrény szín
  6. kiegészítők

Ha ezen a rövid listán végig futunk, akkor már egy olyan képet kapunk a gardróbszekrény vásárlással kapcsolatban, amivel már olyan nagyot nem tudunk hibázni. Vágjunk bele.

1. A gardróbszekrény mérete.

Azt gondolná az ember, hogy ennél mi sem egyszerűbb. Nyilván egyszerű megmérni, hogy mekkora szélességű és magasságú hely áll rendelkezésünkre, és ehhez keresünk gardróbot. Azonban érdemes végiggondolni, hogy milyen típusú ruhákat szeretnénk tárolni benne. Ha nadrágokat, pólókat, pulóvereket összehajtva polcra teszünk, akkor a szekrény mélysége nem annyira fontos. Ha ingeket, zakókat, esetleg kabátokat vállfára téve akarunk tárolni, akkor már érdekes lehet a ruhásszekrény mélysége is, mert ahhoz, hogy ezeket be tudjuk akasztani, 55-60 cm mélységű szekrényre van szükségünk. Persze ez akkor igaz, ha nem szembe beakasztva tároljuk, de szembe akasztva sokkal több helyet foglal el.
Az általunk forgalmazott gardróbszekrények 100 cm és 318 cm közötti szélességben vásárolhatók meg, de sorolva ettől nagyobb méreteket is ki lehet alakítani.
A gardróbok magasságát is a szoba magasságához és az igényeinkhez tudjuk igazítani. Rendelkezésre állnak fiókos alsó és tolóajtós felső magasítók, amikkel külön is, de akár együtt felhasználva elemelhetjük a szekrény magasságát, így akár 293 cm magas gardróbszekrényünk is lehet.
A gardrób méretét tovább bővíthetjük sarokelemmel is, ami segít a maximális helykihasználásban és további pakolási lehetőségeket biztosít.
A rendelkezésre álló lehetőségekkel kialakíthatunk optimális méretű gardróbszekrényt kedvező áron, lényegesen kedvezőbb áron, mint egy egyedi beépített gardróbszekrény esetében.
Összegezve gondoljuk végig:

  • hogy milyen ruhákat akarunk a gardróbba tárolni,
  • mérjük meg a rendelkezésre álló hely szélességét, magasságát, mélységét.

(Az üzletben nagy tapasztalattal rendelkező kollegáink segítenek a legideálisabb gardróbszekrény összeállításában.)

A gardróbszekrények méretei részletesen

2. A gardróbszekrény nyitás típusa.

A gardróbszekrények, ruhásszekrények több kivitelben is készülnek, méghozzá tolóajtós és nyíló ajtós kivitelben. Előfordul a kettő kombinációja is, amikor a gardróbszekrény egyik oldala ajtós, a másik oldal tolóajtós, amit a nyitható ajtó elé lehet elhúzni (lsd. Arizona, ).

A nyíló ajtós ruhásszekrénynél a kinyíló ajtó helyet igényel, ami szűk szobában okozhat problémát. Ugyanakkor, ha a hely engedi, a kinyitott ajtók esetében jobban átlátható a szekrény tartama, mint a tolóajtós gardrób esetében, mert ott az ajtók egymás mögé gurulnak kinyitáskor, így a szekrény egész belsejét egyszerre nem láthatjuk.
A tolóajtós gardróboknál fontos megnézni a szerkezetet, ami az ajtók nyitását biztosítja, mert ez bizony lehet a ruhásszekrényünk gyenge pontja.
Mint látjuk, mind a két kivitelnek van előnye és hátránya, de a lakás adottságait és használati szokásainkat figyelembe véve el tudjuk dönteni, hogy melyik a nekünk legideálisabb.

3. A gardróbszerkény típusa.

Alapvetően két típusa van a gardróbszekrényeknek. Az egyik a lapra szerelt, a másik a korpuszra szerelt kivitel. A kettő között az alapvető különbség az, hogy a lapra szerelt bútort dobozokba csomagolva, alkatrészenként kapjuk meg egy összeszerelési leírással, ami alapján össze kell szerelni, míg az úgynevezett korpuszra szerelt bútort összeszerelt állapotban kapjuk meg, ami némi szerelést igényel csak, azaz a már összeszerelt elemeket össze kell állítani. A bútor testeket összerögzíteni, síneket, ajtókat felszerelni.
Mind a kettőnek van előnye, hátránya. A lapra szerelt bútorok esetében mindenképp beszéni kell a minőségről. Ameddig az összeszerelt bútorokat műhely körülmények között szakemberek gyártják, addig a lapra szerelt bútorokat nekünk kell otthon összeszerelni a kapott elemekből. A lapra szerelt bútorok minősége a felhasznált anyagoktól függ leginkább. Sajnos a lapra szerelt bútorok esetében több gyártónál is  gyakran előfordul, hogy nagyon vékony és gyenge minőségű bútorlapból készítik, ami megpecsételi a bútor minőségét, később a használhatóságát. 18 mm alatti bútorlapból készült terméket nem érdemes vásárolni, ha megbízható, hosszú távon tartós gardróbot szeretnénk.
A lapra szerelt bútorok előnye, hogy könnyen szállítható, és olyan helyekre is szállítható, ahova a kész bútort nem lehet bevinni, mint például csigalépcső, szűk lépcsőház, szűk ajtók, stb.
A lapra szerelt bútor hátránya, igazából a minőségétől függ. A gyenge minőségű bútorok ingatagok, használat közben inognak, az ajtóhézagok változnak, és nem lehet összeszerelve sérülésmentesen szállítani, és egy esetleges költözés esetén nem szétszerelhetők.
A összeszerelt bútorok előnye, hogy gyárban szerelik össze, emiatt stabilak, jó minőségűek, időtállók. Egy esetleges költözés esetén szállíthatók.
Az összeszerelt bútorok hátránya, hogy vannak helyek ahova nem lehet bevinni a méretük okán, mint például csigalépcső, szűk lépcsőház, szűk ajtók, stb.
Gardróbszekrény vásárlás előtt érdemes megvizsgálni, hogy a gardrób beszállítása a lakásba milyen akadályokba ütközhet, és ennek tudatában válasszuk ki a terméket.
Mi mindenképpen a korpuszra szerelt 18 mm vastag bútorlapból készült gardróbszekrényt javasoljuk.
Ebben az esetben is vannak előnyök, hátrányok. Ha mégis a lapra szereltre esik a választás, akkor csak jó minőségű terméket érdemes választani, nem az olcsóbb kategóriát.

4. A gardróbszerkény belső elrendezése

A gardróbok mérete, mellett a belső elrendezés is fontos szempont. Meghatározza a használhatóságot, a helykihasználást, az átláthatóságot. Vásárlás előtt gondoljuk végig, hogy milyen ruhákat milyen rendszerben szeretnénk tárolni. A nálunk vásárolható összeszerelt magyar gardróbok többségének alapfelszereltsége az akasztós rész, két fiók és három polc. Lehetőség van a belső elrendezést saját igények szerint alakítani. Bővíthető polcokkal, fiókokkal. Ha van rá lehetőség, akkor javasolt a felső tolóajtós magasító, mert segít évszakonként osztályozni a ruhákat, így tavasszal és ősszel egy pakolás keretében, megcserélve a ruhatárat átállhatunk a következő évszakra. A felső tolóajtós magasító 60 cm magas, de igény esetén ettől eltérő magassággal is rendelhető. Az alsó fiókos magasító 30 cm magas, és rengeteg pakoló helyet rejt magában. A kettő együttes használata esetén elérhető a 293 cm magasság, ami az egész család ruhatárát képes elnyelni.

Gardróbszekrények belső elrendezése

5. A gardróbszekrény színe.

A lakás kialakítása során a színek főszerepet játszanak. A bútorok kiválasztásánál fontos szempont, hogy azok illeszkedjenek a szoba színeihez, a többi bútorhoz. Éppen ezért a nálunk kínált gardróbok széles színválasztékból rendelhetők. Sőt lehetőség van a korpusz (bútortest) színének és a front színének kiválasztására. Az ajtóknál több lehetőség is van, mert a bútorlapos és a magasfényű ajtók mellett a kettő kombinációja is választható, ami egy új lehetőséget ad a választában. Kérhető tükörajtóval is, és a tükörből is választható sima és fózolt (csíkozott) tükör is. Ezen kívül vannak ajtók, amiknél a tükör jelenik meg, mint díszítő elem, különböző formákban. Megtalálhatók még a kínálatban festett, csíkozott, bőr betétes vagy gyönyőrű képekkel díszített üvegajtós gardróbok is. A gardrób színének kiválasztása szubjektív dolog. A kínálatunkban hatalmas színválaszték található, ahol mindenki megtalálja a legideálisabb színt, vagy szín összeállítást.

+1 Kiegészítők

Számos kiegészítővel a gardróbszekrény saját igényeinkhez igazítható, mint például plusz polc, fiókkonténer, belső led világítás és a korábban említett magasítók. A kiegészítők segítségével az egész gardróbszerkény alsó részét fiókkal láthatjuk el, akár derék magasságig is, de ha ruhatárunk úgy kívánja, akkor az egész ruhásszekrényt be is polcozhatjuk. Mindent az igények határoznak meg, a kiegészítők rendelkezésre állnak. A kiegészítők sorát gazdagítja a tolóajtós sarokelem, ami nem csak hatalmas tároló helyet kínál, de derékszögben fordulni is tudunk vele, ami további lehetőségeket ad lakásunk berendezésében egy sarok gardrób kialakításával. A sarokelem is bővíthető alsó és felső magasítóval. A gardróbszerkény széleit zárhatjuk nyitott sarokpolccal, amire általában könyveket, napi használati tárgyakat, díszeket szoktat tenni, ez szintén kiegészíthető magasítókkal. A kiegészítők sorát a tükörrel zárom, amiből rögtön két típust kínálunk. Az egyik a sima, a másik a fózolt, azaz csíkozott tükör. A tükör ajtónként rendelhető, igény esetén akár minden ajtó kérhető tükörrel.