A jól kiválasztott gardróbszekrény megoldás a ruhák rendezett tárolására, jól használható és a lakás, a szoba meghatározó bútordarabja lesz, ezért a gardrób megvásárlása előtt érdemes néhány dolgot átgondolni, nehogy később a szekrény megvásárlása után verjük a fejünket a falba.
Egy rövid listát állítottunk össze a gardróbszekrény vásárlásának megkönnyítésére.

  1. gardróbszekrény méret
  2. gardrób nyitás típusa
  3. gardróbszekrény felépítése
  4. belső elrendezése
  5. gardróbszekrény szín
  6. kiegészítők

Ha ezen a rövid listán végig futunk, akkor már egy olyan képet kapunk a gardróbszekrény vásárlással kapcsolatban, amivel már olyan nagyot nem tudunk hibázni. Vágjunk bele.

1. A gardróbszekrény mérete.

Azt gondolná az ember, hogy ennél mi sem egyszerűbb. Nyilván egyszerű megmérni, hogy mekkora szélességű és magasságú hely áll rendelkezésünkre, és ehhez keresünk gardróbot. Azonban érdemes végiggondolni, hogy milyen típusú ruhákat szeretnénk tárolni benne. Ha nadrágokat, pólókat, pulóvereket összehajtva polcra teszünk, akkor a szekrény mélysége nem annyira fontos. Ha ingeket, zakókat, esetleg kabátokat vállfára téve akarunk tárolni, akkor már érdekes lehet a ruhásszekrény mélysége is, mert ahhoz, hogy ezeket be tudjuk akasztani, 55-60 cm mélységű szekrényre van szükségünk. Persze ez akkor igaz, ha nem szembe beakasztva tároljuk, de szembe akasztva sokkal több helyet foglal el.
Az általunk forgalmazott gardróbszekrények 100 cm és 318 cm közötti szélességben vásárolhatók meg, de sorolva ettől nagyobb méreteket is ki lehet alakítani.
A gardróbok magasságát is a szoba magasságához és az igényeinkhez tudjuk igazítani. Rendelkezésre állnak fiókos alsó és tolóajtós felső magasítók, amikkel külön is, de akár együtt felhasználva elemelhetjük a szekrény magasságát, így akár 293 cm magas gardróbszekrényünk is lehet.
A gardrób méretét tovább bővíthetjük sarokelemmel is, ami segít a maximális helykihasználásban és további pakolási lehetőségeket biztosít.
A rendelkezésre álló lehetőségekkel kialakíthatunk optimális méretű gardróbszekrényt kedvező áron, lényegesen kedvezőbb áron, mint egy egyedi beépített gardróbszekrény esetében.
Összegezve gondoljuk végig:

  • hogy milyen ruhákat akarunk a gardróbba tárolni,
  • mérjük meg a rendelkezésre álló hely szélességét, magasságát, mélységét.

(Az üzletben nagy tapasztalattal rendelkező kollegáink segítenek a legideálisabb gardróbszekrény összeállításában.)

A gardróbszekrények méretei részletesen

2. A gardróbszekrény nyitás típusa.

A gardróbszekrények, ruhásszekrények több kivitelben is készülnek, méghozzá tolóajtós és nyíló ajtós kivitelben. Előfordul a kettő kombinációja is, amikor a gardróbszekrény egyik oldala ajtós, a másik oldal tolóajtós, amit a nyitható ajtó elé lehet elhúzni (lsd. Arizona, ).

A nyíló ajtós ruhásszekrénynél a kinyíló ajtó helyet igényel, ami szűk szobában okozhat problémát. Ugyanakkor, ha a hely engedi, a kinyitott ajtók esetében jobban átlátható a szekrény tartama, mint a tolóajtós gardrób esetében, mert ott az ajtók egymás mögé gurulnak kinyitáskor, így a szekrény egész belsejét egyszerre nem láthatjuk.
A tolóajtós gardróboknál fontos megnézni a szerkezetet, ami az ajtók nyitását biztosítja, mert ez bizony lehet a ruhásszekrényünk gyenge pontja.
Mint látjuk, mind a két kivitelnek van előnye és hátránya, de a lakás adottságait és használati szokásainkat figyelembe véve el tudjuk dönteni, hogy melyik a nekünk legideálisabb.

3. A gardróbszerkény típusa.

Alapvetően két típusa van a gardróbszekrényeknek. Az egyik a lapra szerelt, a másik a korpuszra szerelt kivitel. A kettő között az alapvető különbség az, hogy a lapra sz